Bemutatkozás

A Bakonyi Csillagászati Egyesület a barátság jegyében született meg 2015 áprilisában, mint Úrkúti Csillagászati Klub. Öt lelkes fiatal összefogásának köszönhetően hamar testet öltött a közösség fő irányvonala, mely mentén terjeszteni szeretnénk a csillagászati ismereteket Ajka környékén, valamint foglalkozásainkkal a következő generációk kinevelését is biztosítani kívánjuk. Az alapító tagok fejében már évek óta érlelődött egy hasonló társulás kialakításának ötlete. Hárman azzal a nem titkolt mellékgondolattal kezdtek bele a csillagászati bemutatókba Úrkúton, hogy majd csak előkerülnek olyan érdeklődők, vagy hasonszőrűek, akikkel egy nagyobb csapatot alkotva bátran bele lehet vágni egy közösség megalapításába. Azon a bizonyos áprilisi szombat estén végre összeállt az alapítók társasága. Csatlakozott a körhöz Békési Zoltán és Veisz András barátunk is. Már az első közös beszélgetésből, ami az aznap esti csillagászati bemutatón lezajlott, hamar lecsapódott, hogy mind az öten egy húron pendülünk. Így, közös megegyezés alapján célként tűztük ki magunk előtt, hogy még több közelben élő amatőrt és érdeklődőt szervezünk be aprócska közösségünkbe.

Kisebb nagyobb bemutatókat szerveztünk a tavasz és a nyár folyamán, azonban a következő nagy lépést a 2015 július 25-i ajkai bemutatkozó rendezvényünk jelentette. Hihetetlen agilitással készültünk heteken keresztül a nagy napra. Megegyeztünk abban, hogy jöjjön akármi, a csillagászati bemutató nem maradhat el! A szervezés utolsó hetében keresett meg minket néhány ajkai és padragkúti amatőrcsillagász Lőrincz Ernő vezetésével, hogy ők is csatlakozni szeretnének a közösséghez. Kitörő örömmel fogadtuk őket sorainkban, s hamar jó baráti viszonyba kerültünk új tagjainkkal. Itt kell azonban megjegyeznünk, hogy Lőrincz Ernő tiszteletbeli tagunk vezetésével, már jó ideje működött ez a szintén ötfős társulás Ajkán és környékén. Hosszú évek (talán egy évtized is) kitartó tervezgetése után ajkai barátaink egy szakkört szerettek volna elindítani a városban, azonban Ernő egészségi állapotában bekövetkező változások végett erre sajnos nem került sor. Így, amikor tudomást szereztek rólunk, örömmel társultak velünk, hogy céljainkat közösen érhessük el.

Az első ajkai bemutatónk ugyanolyan kalandosan indult, mint amely most is jellemzi társaságunkat. Már hetek óta egy darab felhő sem volt az esti égen, így amikor aznap egy kisebb hidegfront hozott viharokkal és kiadós esővel tarkított lehűlést, igencsak megszeppentünk. Azonban hittük, hogy a bemutató nem maradhat el. A front zivatarai koraestére kitombolták magukat, s nyugat felöl mintha egy kicsit szakadozott volna a felhőzet. Legalább is, amikor elindultunk Ajkára a bemutatóra, ezzel nyugtatgattuk magunkat. Még szemerkélt az eső, mikor reményekkel telve elindultunk első ajkai bemutatónk megtartására. A városba érve nagyrészt borult égbolt fogadott minket. Ennek ellenére nagy magabiztossággal pakoltuk ki a műszereket. Már javában tartott a bemutatónk, mikor az égiek megszántak minket, és kaptunk egy nagyobb felhőrést melyen keresztül a Holdat és sok egyéb érdekes objektumot tudtunk megmutatni, az akkorra már 100-120 fősre terebélyesedett érdeklődő közönségnek. Első ajkai programunk minden egyéb tényező dacára, teljes sikerrel zárult. Ezzel a lendülettel fogtunk bele a klubfoglalkozások megszervezésébe is. Úrkúton helyszínnek a helyi általános iskola egyik tantermét sikerült megkapnunk. Ajkán, Ernő barátunk közbenjárásával a Babucsa Civilházban kaptunk helyet.

Augusztusban, illetve szeptemberben két párhuzamosan működő foglalkozással indítottuk útjára az akkori ÚCsK közösségi életét. Foglalkozásainkon, bemutatóinkon megismert arcokkal találtuk szemben magunkat, így ezek eredményességét ekkor fogtuk fel igazán. Érdeklődő gyermekekkel, anyukákkal, apukákkal és nyugdíjasokkal álltunk össze egy rendkívül vegyes társasággá, ahol a legfontosabb szempontunk a barátság és egymás fejlődésének segítése lett. Nem kollégák vagy idegenek vagyunk az egyesületen belül, akik csak a saját érdekeiket nézik, hanem egymás mentorai, barátai és társai, egy olyan Odüsszeián, melynek célja ismert kozmoszunk szépségeinek és csodáinak minél szélesebb körökkel való megosztása. Eme attitűdünket minden tagunk magáénak érzi. A gyerekek pedig hamar megszokták, hogy a felnőttek nem a tanárik, hanem a támogatóik és akár ők is lehetnek a mi tanáraink, ha úgy adódik…

Reméljük, a jövőben még többen csatlakoznak hozzánk, hogy együtt egy nagyobb  egész részeiként tudjuk majd közös célunkat teljesíteni: a csillagászat, a természettudományok, és a természet szeretetének, tiszteletének minél szélesebb rétegekhez való eljuttatását!

2018. februárjától pedig hivatalosan is Bakonyi Csillagászati Egyesületként létezünk!

Barátsággal a BCSE alapítói:

Ivanics Ferenc, Ivanics-Rieger Klaudia, Veisz András, Békési Zoltán, Surányi Zoltán, Vágó Gábor, Csánitz László, Csánitzné Szentesi Mónika, Lőrincz Ernő, Kocor Róbert